Dagens datum: måndag 26 juni 2017
Titta in i det nya arkivet

Vill läkemedelsbolagen bota depression eller diabetes?

Saxat från Annika Dahlqvist blogg:

Farmakaföretaget Bayer går ut med reklam om att vardaglig trötthet kan botas med testosteron. Testosteron är ett dopingmedel som är förbjudet inom idrotten.

Biverkningar av testosterontillförsel kan vara prostatacancer, hjärtkärlsjukdomar, humörsvängningar och aggressivitet.

Det är normalt att testosteronhalten sjunker i kroppen med stigande ålder, och det är ingen sjukdom.

Javisst och trötthet kan också botas med amfetamin. ;-) Det senare var tillåtet i Sverige som bantningsmedel under 50-talet, men förbjöds 1965. Det är fortfarande lagligt i vissa länder. Det är används däremot nu i Sverige vid behandling av ADHD-diagnosticerade under namnet Concerta. Där är det däremot betydligt mer berättigat, för de som verkligen har ADHD det vill säga.

Skrämmande, undrar hur många sjukdomar och tillstånd som de egentligen kommit på att behandla som inte är sjukdomar? 

Högt kolesterol är ett av dessa nya tillstånd som ska botas och det utan egentligt vetenskapligt stöd, det här definitivt när det gäller förebyggande syfte. Men det ger förutom alla biverkningar och ökade hälsorisker också många många miljarder dollar årligen till läkemedelsbolagens konton.

Depression är ett annat, som fortfarande inbringar stora intäkter. Jag är övertygad om att depression ofta fastställs utan någon djupare eller längre undersökning. Att vara ledsen eller nere ibland är heller inget normalt tillstånd, utan det ska så klart också botas. Patienten går sedan från vårdcentralen med ett recept på antidepressiva i handen istället för en remiss till samtalsterapi. Visst, på kort sikt, kan det säkert vara en snabb och enkel lösning och några kan säkert ha en naturlig obalans som gör att de behöver preparatet. För de flesta hade däremot samtalsterapi varit ett betydligt bättre och effektivare behandlingsval. Antidepressiva ger ingen lyckokänsla, de kapar bara topparna neråt och uppåt. De tvingar dessutom in många patienter i ett livslångt beroende. Att sluta kan vara extremt svårt och det är inte helt ovanligt med självmord. Googla gärna på preparatet Seroxat, som bara är ett av väldigt många.

Ett annat är sura uppstötningar eller magsår. Istället för att även här bota själva orsaken till problemet, alltså förändra kost och livsstil, så ska patienterna äta Losec och liknande som stör magens naturliga produktion av magsaft med hjälp av så kallade protonhämmare. Men en kostförändring, som ofta är det enklaste, skulle så klart också inte vara vidare lyckad för försäljningen, varför Losec till idag också är ett av världens mest inkomstbringande preparat någonsin.

Insulin är ett annat. Klart de skulle kunna rekommendera patienterna att undvika äta kolhydrater, men då skulle så klart försäljningen även här inte bli särskilt omfattande.

Undrar som sagt hur många de här produkterna egentligen är?

Själv äter jag nog hellre LCHF.

Betyg saknas

Det här får våra medlemmar


- 14 kursbrev via e-post
- Över 550 LCHF-recept
- Fråga via e-post alla dagar
- 8 Military weeks
- Mimmi Metall Bootcamp
- Inga reklambanners
- Tillgång till FAQ:en
- LCHF-tips och råd
- Din egen hälsodagbok
- Läsa/skriva kommentarer
- Vikt- och måttstatistik
- Tips på vardagsmotion
- Kost och hälsorådgivning
- Läsa om LCHF-produkter

Och mycket mer!