Dagens datum: måndag 26 juni 2017
Titta in i det nya arkivet

Vad är naturligt egentligen och för vem?

Att äta naturlig kost är inte alltid det lättaste och för att ens kunna besvara det, så måste vi först bestämma oss för vad ordet naturligt egentligen innebär.

Vår miljö ser idag mycket annorlunda ut jämfört med hur den såg ut för urmänniskan, men om vi utgår från denna, bör naturlig mat innebära att vi äter det som finns i vår omgivning och anpassar oss efter säsong.

Det optimala, hade så klart varit att enbart välja viltfångad dagsfärsk fisk och kött från vilda djur, men tyvärr är det betydligt dyrare än att de flesta skulle ha råd att kunna äta detta varje dag. Men desto mera rätt vi gör, desto bättre blir så klart slutresultatet. Ekologisk mat är i regel alltid nyttigare.

Vissa experter hävdar att vi aldrig ätit så mycket mejerifetter som vi gjort idag och att det är skillnad på mättade fetter och mättade fetter. Och visst är det så. Urmänniskan hade ingen tamboskap när den levde som jägare. Senare började hon däremot att ha boskap. Men eftersom markerna idag används till tamboskap och vi ändå har haft det väldigt länge, kanske det är naturligt att även inkludera dessa och kanske också mejeriprodukter, eftersom särskilt feta mejeriprodukter visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar?

Men även bland tamboskap är det skillnad, till och med på fettets sammansättning. Fettet från en ko som fötts upp inomhus på kraftfoder berikat med soja, är något helt annat än fettet från en ko som gått ute och enbart betat gräs. Det senare köttet kan innehålla flera gånger högre nivåer av omega-3 och de fettlösliga vitaminerna A, D och E, förutom att det så klart smakar mycket godare.

Samma sak när det gäller kokosfett. Det ses ofta som det mest naturliga och optimala för oss att äta. Men, här i Norden har vi knappast ätit kokosfett under en längre tid, särskilt inte det deoderiserade. Ändå ses det som naturligt, trots att kokosfettet måste åka över halva jordklotet för att komma fram till oss. Det innebär dessutom ett skövlande av regnskog.

Samma sak med nötter. Urmänniskan lär knappast ha gått omkring och mumsat nötter 365 dagar om året. Nötter är fröer och alla fröer innehåller gifter för att de just ska kunna växa upp till nya plantor, träd eller buskar. Det är alltså ingen slump att nötter och fröer är vanliga orsaker till allergier. Fröätare som råttor och fåglar kan däremot hantera de här gifterna i sitt matsmältningssystem. För oss människor, går det bra vid enstaka tillfällen, men är knappast något som ska ätas varje dag och åtminstone inte som om det var säsong året om alla dagar.

Omväxlande kost är alltid bra, även inom LCHF.

Alltså, försök att välja ekologisk mat från din omgivning och efter säsong om du vill äta naturligt på riktigt. Om du inte, gör det så ofta du kan, för både din och naturens skull.

Betyg saknas

Det här får våra medlemmar


- 14 kursbrev via e-post
- Över 550 LCHF-recept
- Fråga via e-post alla dagar
- 8 Military weeks
- Mimmi Metall Bootcamp
- Inga reklambanners
- Tillgång till FAQ:en
- LCHF-tips och råd
- Din egen hälsodagbok
- Läsa/skriva kommentarer
- Vikt- och måttstatistik
- Tips på vardagsmotion
- Kost och hälsorådgivning
- Läsa om LCHF-produkter

Och mycket mer!