Dagens datum: måndag 26 juni 2017
Titta in i det nya arkivet

Gustaf Segerströms texter

Allt om LCHF och över 550 LCHF-recept - Från 45 kr

Gustaf Segerström - Fettdieten.seKanske är LCHF helt nytt för dig eller kanske har du hållit på en längre tid och känner att du vill lära dig ännu mer. Oavsett vilket, så kommer du här att hitta mycket matnyttigt och många bra tips anpassade för olika behov.

Som medlem i den här LCHF-klubben,  får du en LCHF-kurs på 14 kursbrev med allt du behöver veta om LCHF. Självklart kan du också, så många gånger du vill, ställa frågor via e-post under hela din medlemsperiod och du får i regel svar inom 24 timmar. ALLA dagar året runt.

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 3.8 (46 votes)

Vad Becel egentligen borde kosta

Becel3.jpg

När det gäller hälsan, finns det inga genvägar, även om många företag vill få oss att tro det.

Hela texten är endast tillgänglig för inloggade medlemmar.

Betyg saknas

Probiotika är också BIG PHARMA

IMG_2103.jpg

Probitiotikaindustrin omsätter mångmiljardbelopp enbart i Sverige både genom så kallade "functional foods" med tillsatser av probiotika och rena tillskott.

Att äta probiotika, dvs livsmedel och tillskott med olika tarmbakterier tillsatta, är kanske inget farligt, men heller inget du behöver om du lever och äter rätt. Det har också visat sig kunna orsak allergier hos barn.

Att äta 100 000-tals bakterier, miljoner eller miljarder, gör för övrigt heller ingen större skillnad i längden om det ändå är din kost och ditt levnadssätt som dödar dessa bakterier som du har i din egen kropp.

Som jämförelse, har vi omkring 10 ggr fler bakterier i tarmarna än vad vi har celler i hela kroppen. En liten tablett eller två, blir därför lite som att försöka tömma en sjö med en tesked. Tarmfloran i sig, varierar otroligt mycket mellan olika individer, och genom att tillsätta olika bakterier, kanske du till och med riskerar att få en sämre tarmflora och sämre hälsa. Den befintliga forskningen är mycket bergänsad och handlar i regel om att promota olika probiotikapreparat.

Probiotika är ytterligare ett sätt för läkemedelsindustrin att blåsa pengar av konsumenter med ännu en linje produkter som lindar symptom istället för att gå till källan med problemet, dvs ordna upp livet vad gäller kost, vila och motion.

Dvs, genom att äta naturlig mat, som inte behandlats med klor och annat bakteriedödande, gärna syrad mat då och då och alltid ekologisk mat fri från konserveringsmedel, hjälper du istället de hälsosamma bakterierna att bli fler i din kropp på egen hand och stärker ditt immunförsvar. Vi mår bra av att då och då utsätta oss för olika naturliga bakterier. Probiotika finns också som exempel naturligt i  vitlök, lök, filmjölk, mjölk och tomat.

Det är riktig hälsa. Inte att äta steril mat, stressa och "krydda" med probiotika framställd i ett laboratorium.

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 3.7 (6 votes)

Brukar du unna dig något extra ibland?

IMG_1391.jpg

Och motivera det för dig själv med att det är jag värd? Alltså som glass, godis, kakor, bullar, cigarett, en flaska vin osv?

Vem har inte gjort det massor av gånger? Men hur bra tänkt är det egentligen, att belöna sig för någonting positivt som man gjort med kroppen genom att ge samma kropp något som inte är bra?

Borde inte en belöning vara något som hjälper kroppen ännu mer, som kanske en extra tur i joggingspåret, en hundvalp, en kattunge, 30 armhävningar, en halvtimmes massage eller kanske en SPA-behandling?

Tänkte köra en liknelse med att så gör du väl inte med dina barn, men insåg snabbt att det är just vad de flesta gör. Gör som vi säger, så får du en kaka. Gör du inte det, får du inget lördagsgodis osv.

Det egentliga problemet är att det är ett så accepterat och inrotat beteende. Vi har lärt oss att det är OK och faktiskt, självklart att belöna med kakor och godis. Mycket säkert tack vare en industri som enbart i Sverige tjänar miljardtals kronor på att föräldrar köper belöningar både till sina barn och till sig själva i form av godis, chips, läsk, glass och kakor.

De här produkter har dessutom extremt dåliga och ohälsosamma, men också billiga och därför mycket lönsamma ingredienser som härdade fetter, kemikalier, glukossirap, modifierad stärkelse, mjöl osv. 

Samtidigt vill så klart de flesta föräldrar sina barns bästa. Men lik förbannat så fortsätter de tillsammans med mor- och farföräldrar. Sjukt är vad det är egentligen!

Men det är ju bara lite karameller, det är ju inget farligt säger de säkert om någon skulle våga ifrågasätta. Hade det handlat om cigaretter, hade åtminstone inte särskilt många barn fått det som belöning eller present. Men likförbannat, så är det en brutalt stor miljardindustri som tjänar enorma pengar på vår hälsas bekostnad tack vare denna dumma och naiva välvilja av att vilja vara "snäll" mot sig själv eller någon annan med godis.

Till och med i djuraffären finns det godis till alla djur, från guldfiskar och marsvin till katter och hundar.  För godis, det är någonting vi lärt oss är bra att belöna med överallt och till allt som lever. Men precis som för oss människor är godiset i djuraffären också bara något extremt dyrt och samtidigt ohälsosamt i måhända vackra förpackningar. Husdjursindustrin har för övrigt lyckats ännu bättre som säljer ALLT dina djur behöver. I alla fall om du vill att de ska få ett kortare liv med så hög risk som möjligt för dålig hälsa och för övrigt i hög grad samma kostrelaterade problem som för oss människor, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, njurproblem, fetma, dåliga tänder, hudproblem, cancer och så vidare.

Därför, nästa gång du vill belöna någon, dig själv eller vem som helst, fundera då över vad som skulle kunna vara en riktigt bra belöning, för det finns hur många som helst och de allra bästa brukar dessutom vara gratis.

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 4.6 (8 votes)

SLV är egentligen inte särskilt fettskrämda

L1000096.jpg

Svarade nyss på ett inlägg om hur mycket fett Livsmedelsverket rekommenderar och det var riktigt intressant!

SLV är ju egentligen inte särskilt fettskrämda, förutom att de då i bästa fall rekommenderar smörjfett som olika varmpressade och raffinerade växtoljor och ännu mera tyvärr, även margarin, som alltså är samma sak som omestrats, det vill säga byggts om på molekylär nivå så att fettet inte längre liknar något som naturen själv skulle kunna tillverka. Som inte det var nog, så har den därefter med hjälp av diverse farliga kemikalier blekts, färgats, fått smörarom och syntetiska vitaminer.

I deras nyckelhålsmärkning, som de hävdar är extra hälsosam, tillåter de dessutom härdade fetter, så det är svårt att förstå hur de kunnat få ihop detta, även om mängden trots allt var förvånande hög, om än alldeles för lågt för att skapa långvarig mättnad. Men SLV föredrar ju av någon anledning att komplettera de största delen av energibehovet med olika sockerarter, för det är just vad kolhydrater är. Att Bengt Vessby, som ledde Livsmedelsverkets expertgrupp som kom fram till detta också råkade uppbära lön från margarinjätten Unilever, är säkert bara en ren tillfällighet.

"Kolhydrater bör bidra med 50-60 % av det total energiintaget (E%). Populationsmålet är 55 E%, vilket bör användas för planeringsändamål."

De skiljer dock på kolhydraterna och rekommenderar att intaget av renframställt socker begränsas till 10%. Detta är dock fortfarande väldigt mycket socker.

"Intaget av renframställda sockerarter bör inte överstiga 10 E%."

Men mängden fett är som sagt överraskande hög, så det kanske inte är omöjligt att de någon gång uppgraderar kostråden till mer hälsofrämjande råd som inte orsakar fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och karies.

"Fett (räknat som totalt fettinnehåll inklusive glycerol och andra fettkomponenter) bör ge 25-35 E%. Populationsmålet är 30 E%, vilket bör användas för planeringsändamål."

Energibehov enligt SLV, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Referensvarden-for-energiintag-hos-grupper/

Väldigt små personer/låga referensvikter för övrigt. ;)

Men om vi som exempel tar en tränande man på 77 kg mellan 31-60, så behöver han 13.3 MJ per dag. => 13.3 x 30% =3.99 MJ.

1 gram fett = 37 kJ

3990/37 = 107.8 g fett

1 gram socker = 17 KJ

13.3 x 10% = 1.33

1330/17 = 78.2 g rentframställt socker per dag är alltså ok för en tränande man enligt SLV. Alltså nästan en hel polkagrisstång, PER DAG!!! Inte konstigt att vi 70-talister fått tänderna fulla med hål och har föräldrar som drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar.

Och en tränande kvinna på 63 kg mellan 31-60, så behöver hon 10.4 MJ per dag. => 10.4 x 30% =3.12 MJ.

3120/37 = 84.3 g fett

1 gram socker = 17 KJ

10.4 x 10% = 1.04

1040/17 = 61.2

Kvinnan i exemplet får då alltså äta lite drygt en halv polkagrisstång per dag.

Galet minst sagt!!!

Och vad jag vet har ännu inget framkommit om att Bengt Vessby sponsrats av Danisco Sugar eller polkagristillverkarna i Gränna. Men å andra sidan heller inget som säger motsatsen.

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 5 (3 votes)

Galicisk tapas - Bläckfisksallad

IMG_9403.jpg

Det är kul att prova nya saker. Om du hittar på små färdigkokta bläckfiskar på några hekto till ett halvkilo ungefär, kan du göra en väldigt god galicisk tapas.

Finhacka bläckfisken, röd paprika, gul paprika, gul lök och spansk peppar. Ös på med olivolja och smaka av med vitvinsvinäger, salt, vitpeppar och paprikapulver.

Ät i små skålar som en liten förrätt eller en av flera tapas.

Betyg saknas

Tror du naturlig mat är farligt? Testa då först på din hund.

IMG_8925.jpg

Om en bil får fel bränsle går den riktigt dåligt, eller inte alls. Samma sak är det med oss, men har vi bara tankat oss med dåligt bränsle, dvs spannmål, är det omöjligt att förstå denna skillnad utan att prova. Men visst är det jobbigt att testa nya saker, särskilt desto äldre vi blir.

Tur nog finns det ofta försöksdjur i närheten och den här sortens djurförsök borde alla hålla på med. I alla fall de som ger sina husdjur torrfoder och tror att det är allt vad hunden eller katten behöver. Det är lätt att gå på slogans som dessa, har själv gjort det flera gånger, med omega-3, utvecklat i samarbete med veterinär, för optimal hälsa, dietfoder för fetma eller olika sjukdomar, tillsatta vitaminer och växtoljor för extra glansig päls osv.

Låt mig presentera Alice, en gång ultra-allergisk med ständig klåda, trots medicinering, dietfoder och åtskilliga svindyra besök hos veterinären.

Jag började alltså i omvänd ordning och körde LCHF på mig, utan att ens tänka på att naturlig mat, fast rå, med ben, brosk fett och allt, också skulle kunna vara bra för mina djur.

Våra hundar äter idag bara rått kött med fett och ibland lite rester eller om de hittar något gott ute att tugga i sig, som igår, när Alice hittade en jättestor gräshoppa som hon smaskade i sig.

Nu har hon aldrig klåda, fina vita ögonvitor, vacker päls och klättrar som en apa på murar och till och med i träd. De är utan tvekan i grymt bra hälsa och kondition och det finns troligen ingen pelletshund som kan komma i närheten av detta, särskilt i motsvarande ålder.

Vilken skillnad tror du en naturligare föda kan göra för dig?

Ditt betyg: None Genomsnittsbetyg: 4 (4 votes)

Prenumerera på innehåll

Det här får våra medlemmar


- 14 kursbrev via e-post
- Över 550 LCHF-recept
- Fråga via e-post alla dagar
- 8 Military weeks
- Mimmi Metall Bootcamp
- Inga reklambanners
- Tillgång till FAQ:en
- LCHF-tips och råd
- Din egen hälsodagbok
- Läsa/skriva kommentarer
- Vikt- och måttstatistik
- Tips på vardagsmotion
- Kost och hälsorådgivning
- Läsa om LCHF-produkter

Och mycket mer!